Stravovacia prevádzka – stručná charakteristika.
Stravovacia prevádzka pri NEDÚ n.o. Ľubochňa zabezpečuje liečebnú výživu pacientom (dospelým a deťom) a pripravuje stravu pre zamestnancov a iných stravníkov.
Prevádzka je umiestnená na prízemí v budove Kollárov dom. Súčasťou priestorov je výrobná a administratívna časť, jedáleň pre pacientov a zamestnancov a edukačná miestnosť, ktorá svojim vybavením je prispôsobená pre kolektívnu a individuálnu edukaciu pacientov. Po stránke dietetickej, technologickej a administratívnej sa denne zabezpečuje liečebná výživa pre pacientov a racionálna výživa pre iných stravníkov.
Kolektív pracovníkov výrobnej časti oddelenia pracuje v dvojzmennej prevádzke a pripravuje celodennú stravu pre hospitalizovaných pacientov na plánovaný a reálny počet ordinovaných diét.
Strava sa pacientom podáva v jedálni, formou obsluhy a pre časť pacientov je transportovaná k lôžku.
Stravovacia prevádzka zabezpečuje liečebnú výživu pre pacientov, stravovanie zamestnancov a iných stravníkov, v rozsahu s prevádzkovým poriadkom organizácie, s aktuálnym prevádzkovým poriadkom stravovacej prevádzky a v súlade s KZ o poskytovaní stravovacích služieb aj pre iných stravníkov.
Kolektív pracovníkov prevádzky plní úlohy podľa pracovného zaradenia a pracovných náplní tak, aby bol dodržaný časový harmonogram prác od príjmu tovaru na sklad, cez jeho uskladnenie, výdaj do spotreby, technologické spracovanie surovín a výdaj hotových jedál stravníkom, ako to určuje prevádzkový poriadok.
Pre pacientov sa pripravuje strava podľa naordinovaných diét.
Zoznam vybraných liečebných diét indikovaných lekárom podľa diagnózy pacienta, v rozsahu podľa diétneho systému pre nemocnice a individuálneho prispôsobenia v organizácii.
číslo diéty | názov diéty |
---|---|
2 | šetriaca |
3 | racionálna |
4 | s obmedzením tuku, mlieka a mliečnych výrobkov |
5 | bielkovinová s obmedzením zbytkov |
6 | s obmedzením bielkovín |
7 | s nižším obsahom cholesterolu |
8 | redukčná |
9-15 | diabetická 15 SJ |
9-18 | diabetická 18 SJ |
9-21 | diabetická 21 SJ |
9-24 | diabetická 24 SJ |
9-27 | diabetická 27 SJ |
9-30 | diabetická 30 SJ |
10 | neslaná |
11 | výživná |
13 | strava menších detí |
14 | strava väčších detí |
Štandardizované diétne postupy ponúkajú možnosť individuálne prispôsobiť jedálny lístok pre pacientov – alergikov, pripravovať bezlepkovú diétu alebo s dodržaním sprísnených technologických postupov pri pankreatitíde a pod.
Pre diabetikov je podľa potreby diéta individuálne prispôsobená a celodenný počet SJ (sacharidových jednotiek) prerozdelený na porcie jedla tak, aby strava plnila individuálne potreby hospitalizovaného diabetika, s prihliadnutím na jeho liečbu a glykemický profil. Stravovacia anamnéza je súčasťou individuálneho prístupu k pacientovi.
Edukácia pacientov o stravovaní plní úlohu prevencie pred komplikáciami, ale aj usmerňovanie pri stravovaní v domácich podmienkach, s cieľom zabezpečiť jeho plnohodnotný život. Edukačný program je prispôsobený pravidelnej skupinovej, ale aj individuálnej edukácii pacientov a rodičov diabetických detí.
Liečebná výživa je neoddeliteľnou súčasťou liečby pacienta a k tomu je prispôsobený celý chod prevádzky.